Bieszczadzka Trójka. Bieszczady, kraina wielkich drapieżników.
Niedżwiedż brunatny * Wilk * Ryś.
Tarnobrzeg,Dubiecko,Łańcut,Baranów Sand.,Przemyśl,Krasiczyn,Kalwaria Pacławska,Leżajsk,Brzozów,Tyczyn,Krosno,Przeworsk,Jarosław,Głogów Młp.,Mielec,Nisko,Strzyżów,Dukla,Rzeszów,Bieszczady,Rymanów Zdrój,Sanok,Jasło,Iwonicz Zdrój,Surochów,Wysocko,Opaka,Leżachów,Lesko,Jabłonki, Bachórzec,Dynów,Babice,Słonne,Gorzyce,Odrzykoń,Dębowiec,Korczyna,Zagórz,Bolestraszyce,Sieniawa,Krzywcza,Bieszczady,Charzewice,Hoszów,Hoczew,Hoszowczyk,Ulanów,Ulucz,Sieniawa,Michniowiec,Nowa Dęba,Rzepedż,Ryszkowa Wola,Brzozów
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą flora. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą flora. Pokaż wszystkie posty
sobota, 29 sierpnia 2015
niedziela, 10 maja 2015
BIESZCZADY.
Ptak objęty ochroną gatunkową ścisłą. Na głowie mają charakterystyczne "uszy".
Żyje ok. 30 lat. W Bieszczadach występują nielicznie.
czwartek, 11 grudnia 2014
BIESZCZADY.
Kraina wilka.
Od 1998 r. wilk /Canis lupus/ ma status gatunku chronionego na terenie kraju.
Przyjmuje się, że na terenie Bieszczadów średnio przebywa 35-50 osobników dorosłych.
Rewir jednej watahy to powierzchnia.do 200 km2.
Wataha to para rodzicielska plus potomstwo z różnych lat. Ta grupa może liczyć od 2 do 11 osobników.
Wilki są aktywne całą dobę. W 80 % ich głównym pożywieniem są jelenie.
W watasze rozmnaża się tylko para alfa / samiec - basior i samica - wadera /.
Wadera rodzi w kwietniu średnio 4 do 7 szczeniąt. Po 3 tygodniach szczeniaki opuszczają norę i opieka nad młodymi spada na całe stado, głównie na starsze rodzeństwo zwane piastunami.
Jak widać te wspaniałe drapieżniki są dobrze zorganizowane.
Od 1998 r. wilk /Canis lupus/ ma status gatunku chronionego na terenie kraju.
Przyjmuje się, że na terenie Bieszczadów średnio przebywa 35-50 osobników dorosłych.
Rewir jednej watahy to powierzchnia.do 200 km2.
Wataha to para rodzicielska plus potomstwo z różnych lat. Ta grupa może liczyć od 2 do 11 osobników.
Wilki są aktywne całą dobę. W 80 % ich głównym pożywieniem są jelenie.
W watasze rozmnaża się tylko para alfa / samiec - basior i samica - wadera /.
Wadera rodzi w kwietniu średnio 4 do 7 szczeniąt. Po 3 tygodniach szczeniaki opuszczają norę i opieka nad młodymi spada na całe stado, głównie na starsze rodzeństwo zwane piastunami.
Jak widać te wspaniałe drapieżniki są dobrze zorganizowane.
czwartek, 27 listopada 2014
niedziela, 23 listopada 2014
BIESZCZADY.
Największy europejski drapieżnik niedżwiedż brunatny /Ursus arctos/.
Jest wszystkożerny, żyje na terenie Polski, Słowacji, Czech, Ukrainy, Rumunii i Węgier.
W Bieszczadach występuje największa populacja karpacka tego gatunku /ok. 20 szt./ w Polsce.
Jest wszystkożerny, żyje na terenie Polski, Słowacji, Czech, Ukrainy, Rumunii i Węgier.
W Bieszczadach występuje największa populacja karpacka tego gatunku /ok. 20 szt./ w Polsce.
czwartek, 9 października 2014
BIESZCZADY.
Kruk i orzeł bielik.
Jak zdobyć orle pióro demonstruje kruk.
Populacja orła bielika w Europie oceniana jest na ok. 2,5 tys. par. Liczebność tego ptaka szponiastego
w Polsce szacowana jest na 70 do 1400 par / zależy jaki link się otworzy /. Ptak dożywa 50 lat.
Żyje głównie w Beskidach i Bieszczadach.
Jak zdobyć orle pióro demonstruje kruk.
Populacja orła bielika w Europie oceniana jest na ok. 2,5 tys. par. Liczebność tego ptaka szponiastego
w Polsce szacowana jest na 70 do 1400 par / zależy jaki link się otworzy /. Ptak dożywa 50 lat.
Żyje głównie w Beskidach i Bieszczadach.
czwartek, 26 września 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)






